Rodopi Delivery | Online | Ροδόπη | Κομοτηνή | Θράκη | - Συμβουλές καθαρισμού σπιτιού
 

Συμβουλές καθαρισμού σπιτιού

 

Πολλές φορές φαίνεται ότι πρέπει να καθαρίζουμε όλη μέρα ένα σπίτι και στο τέλος πολύ λίγα πράγματα να έχουμε καταφέρει. Ένας χώρος που καθαρίσαμε χθες, αύριο είναι βρώμικος ξανά… μια υπόθεση σκέτος πονοκέφαλος. Αν κι εσείς αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, σε αυτή τη σειρά άρθρων θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές καθαρισμού. Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να οργανώσετε τον καθαρισμό του σπιτιού σας και η δουλειά σας να γίνει ευκολότερα κι αποδοτικότερα.

1. Πρόγραμμα καθαρισμού σπιτιού

Την πρώτη φορά που καθάρισα το σπίτι δεν ήμουν πολύ οργανωμένη. Πολύ συχνά προσπαθούσα να καθαρίσω όλο το σπίτι σε μια μέρα και στο τέλος είχα εξαντληθεί οριστικά. Έτσι έμαθα ότι πρέπει να έχω ένα πρόγραμμα στον καθαρισμό του σπιτιού. Αφιερώστε λοιπόν συγκεκριμένες μέρες σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού και σε συγκεκριμένες δουλειές καθαρισμού για κάθε φορά. Ποτέ μην εξαντλείστε για αυτό φτιάξτε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στα μπάνια τη Δευτέρα, τις κρεβατοκάμαρες την Τρίτη, το σαλόνι την Τετάρτη και την κουζίνα την Πέμπτη, ή κάπως έτσι. Αφήστε την Παρασκευή και το Σάββατο κενό και την Κυριακή αφιερώστε την στη μπουγάδα. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού, για καλύτερα αποτελέσματα.

2. Λίστα για το καθαρισμό του σπιτιού

Φτιάξτε μια λίστα με όλες τις δουλειές που σκοπεύετε να κάνετε τις ημέρες που θα καθαρίζετε σύμφωνα με το πρόγραμμα καθαρισμού. Κάθε φορά που τελειώνετε έναν χώρο ή μια δουλειά, θα τσεκάρετε τη λίστα αυτή. Το να βάζετε στόχους σας βοηθά να έχετε διαρκή συγκέντρωση σε αυτό που κάνετε χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας. Η λίστα επίσης, λειτουργεί σαν οδηγός πριν και μετά τον καθαρισμό ώστε να μπορείτε να δείτε πόση δουλειά έχετε κάνει.

3. Εξαφανίστε ό,τι αποσπά την προσοχή σας

Όταν είναι ώρα για να καθαρίσουμε, καθαρίζουμε. Κλείστε τα κινητά τηλέφωνα, τα computers, τις τηλεοράσεις ή ό,τι άλλο μπορεί να σας αποσυντονίσει από τον καθαρισμό του σπιτιού. Όσο περισσότερο αποσπάται η προσοχή σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα πάρει ο καθαρισμός.

4. Ελέγξτε όλους τους χώρους του σπιτιού
Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, ελέγξτε όλους τους χώρους του σπιτιού ώστε να εντοπίσετε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο καθαρισμό. Το να ξεκινάς τον καθαρισμό από τους χώρους που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή προς τους χώρους που χρειάζονται λιγότερη, εξασφαλίζει καθαριότητα μεγάλης διάρκειας.

5. Βάλτε τα υλικά καθαρισμού σε μια τάξη 
Θα γλιτώσετε πολύ χρόνο αν έχετε τα υλικά και τα εργαλεία καθαρισμού σε μια σειρά και τάξη. Έτσι θα αποφύγετε να πηγαινοέρχεστε ψάχνοντας για τα κατάλληλα υλικά. Συνήθως εγώ φυλάω τα υλικά και τα εργαλεία καθαρισμού σε έναν κουβά κι έτσι τα βρίσκω εύκολα.

6. Ζητήστε βοήθεια 
Σπάνια έχουμε βοήθεια από κάποιον όταν κάνουμε καθαρισμό σπιτιού. Πάντως δεν κοστίζει κάτι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο μέλος της οικογένειας. Μάλλον θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις τους αν ευγενικά ζητήσετε βοήθεια σε συγκεκριμένες δουλειές καθαρισμού.

7. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική 
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει σε οτιδήποτε και είναι σπουδαία πηγή έμπνευσης όταν έχεις να κάνεις πράγματα που δεν σου πολυαρέσουν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο πολύ αυτό βοηθά και πόσο γρήγορα κάνει το χρόνο να περνά. Βάλτε το ραδιόφωνο ή τα CD να παίξουν την αγαπημένη σας μουσική και ξεκινήστε τον καθαρισμό! Προσπαθήστε να βρείτε ένα ρυθμό όταν καθαρίζετε. Χορέψτε όταν σκουπίζετε ή βάζετε ηλεκτρική σκούπα. Τραγουδήστε καθώς σφουγγαρίζετε. Μην φοβάστε να βγάλετε από μέσα σας το μικρό παιδί και την ενέργεια που έχετε. Αποβάλετε το άγχος όταν κάνετε δουλειές καθαρισμού. Αν οι άλλοι στο σπίτι σας κοιτούν παράξενα, μην ασχολείστε! Δεν είναι αυτοί που καθαρίζουν, ούτε αυτοί που έχουν τόσο καλή διάθεση.

8. Τακτοποιήστε το χώρο σας 
Ο αποδοτικός καθαρισμός δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει καν πριν όλοι οι χώροι τακτοποιηθούν. Πολλές φορές αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει. Σας προτείνω να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους αμέσως μετά τη χρήση τους. Αυτή είναι μια απλή τακτική που θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο, απ’ το να έχετε να βάλετε στη θέση τους πράγματα μετά από μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

9. Εναλλακτικές μέθοδοι καθαρισμού 
Πολλά χημικά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των μαγαζιών μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Υπάρχουν αρκετά εναλλακτικά και φυσικά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις τοξικές κι επικίνδυνες ουσίες στο σπίτι σας. Προσπαθήστε να  τα χρησιμοποιείτε όποτε μπορείτε, τις περισσότερες φορές θα κάνουν εξίσου καλή δουλειά με τα συνηθισμένα προϊόντα.

10. Καθαρά δάπεδα 
Πολλή από τη βρωμιά μου μαζεύει ένα σπίτι, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο δάπεδο. Αν έχετε χαλί ή μοκέτα, οι περισσότερες πιθανότητες είναι η βρωμιά να προέρχεται από τις σόλες των παπουτσιών. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα και για να μειώσετε την ανάγκη να βάζετε ηλεκτρική σκούπα, σκεφτείτε να θέσετε έναν κανόνα στο σπίτι «όχι παπούτσια στο χαλί». Αυτό επίσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε σκληρές επιφάνειες όπως ξύλο ή πλακάκι.. Μπορούμε να προστατέψουμε το δάπεδο από βρωμιές, κηλίδες και φθορές, αν θυμόμαστε να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν περπατήσουμε σε ευαίσθητες επιφάνειες.

---

Αυτές οι συμβουλές καθαρισμού θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο αποδοτικό τον καθαρισμό του σπιτιού σας. Όχι μόνο θα σας δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα οργανώσετε τον καθαρισμό, αλλά θα κάνουν τη δουλειά σας ευκολότερη και θα μειώσουν το άγχος σας όσον αφορά τις καθημερινές απαιτήσεις καθαριότητας ενός σπιτιού.

Πηγη: cleaning-industry.gr